Tör előre a hadsereg

Mi lesz veled kétpólusú ország?

Mindenki (már aki elment szavazni) kiadta magából a kiadnivalót, és behúzta az x-et, hogy jóleső érzéssel várja este a tv előtt az eredményhirdetést. És lőn a meglepedtség. Olyan eredmény született, amit senki sem várt. De sokan reméltek. Az kimondható, hogy a Jobbik ekkora térnyerésére senki sem számított. Még talán mag a Jobbik sem. Előállt egy helyzet, amit a többi pártnak kezelni kell. Érdekes hónapok elé nézünk. Ha ekkora igény van a Jobbik retorikájában, akkor előbb-utóbb mások is elkezdik beépíteni a mondanivalójukba. Mert egy ekkora tömeget nem lehet veszni hagyni. Ha viszont a Jobbik valóban ennyire erős, akkor el kell kezdeni gondolkodni arról, hogy mi lesz, amikor parlamenti párt lesz. A szavazótábor részben olyan fiatalokból áll, akik kiábrándultak a többi pártból. Lépjen-e koalícióra bárkivel is, és csapja arcul a szavazóit, akik pont a többiektől menekülnek?

Egy másik kérdés a részvétel. A 36%-os hajlandóság nem éppen sok. Viszont arra elég, hogy akik most távolmaradásukkal büntették a pártjukat, azokat mozgósítsa. Az SZDSZ hiába mondta, hogy kettőjük közül kell választani. Nem hitt nekik senki. Vagy azért, mert már elolvadt a tagságuk, vagy nem érdekelte őket. Most viszont felnyílhat a csípa. A szavazótábor most már nem csak plakátról, hanem testközelből is megszagolhatta a "veszélyt". Valahol ez igaz az MSZP-re is. Ott is rengeteg lehet a büntetésből távolmaradó. A Jobbik eredménye tehát mozgósító erő lehet.

A Fidesz viszont érdekes helyzetben van. Addig húzott középre, amíg jobb szélen kihullottak a kanyarban. A kérdés az, hogy van-e még olyan, aki vevő a radikális retorikára, de eddig azért nem szavazott másra, mert félt, hogy elveszik a szavazata. Márpedig sok ilyen lehet. A Fidesznek egy másik problémával is szembe kell nézni. Ismét olyat ígért (hogy most már aztán tényleg eltakarodnak), ami nem reális. Meddig fognak még tűrni? Ismerősök közül, akik erősen Fidesz hívők, egyre kevésbé hisznek, és egyre jobban elfordulnak a párttól. Lehet örülni az 56%-nak, de lesz még feladat, ha nem akarják, hogy sorvadon a bázis.

Az MDF pedig ismét összekaparta magának az 5%-ot. Őszintén meghajlok az eredmény előtt, mert ez majdnem akkora bravúr, mint a Jobbik 14%-a. Ismerve a kampányban nyújtott teljesítményt. A fene sem tudja, hogy honnan jött össze, de szerintem nem is sok embert érdekel.

Szóval tényként kell elfogadni, hogy a Jobbik megerősödött, tényezővé vált. A kérdés az, hogy mit kezdenek ezzel a sikerrel, milyen úton haladnak tovább? És persze az, hogy tudják-e hozni ezt az eredményt, egy 60-70%-os részvételi arány mellett, vagy akkor már csak küszöb környéki párt lesz.