Kampánycsend sértés

A választás első fordulójában előforduló baki sok kérdést vet fel. Sokan keresnek felelősöket, pedig igazából a szabályok világosak, viszont a szervezést tekintve teljes a kudarc. De mi okozta igazából a problémát? Az OVB szerint a fő probléma az volt, hogy ha kikerülnek az eredmények, akkor az befolyásolhatja azokat, akik még nem szavaztak. Ez valahol érthető, hiszen a törvényben ez szerepel és az OVB-nek a törvény szellemiségét kell védenie.

A nagy kérdés persze az, hogy kitől kell védeni a választókat? Vajon ki sértett kampánycsendet akkor, amikor idő előtt kikerültek az adatok? 

És itt álljunk megy egy pillanatra. A szavazatokat ugye akkor összesítik, amikor a választások befejeződtek, a szavazókörök bezártak. Ez persze szavazókörzetenként eltérő lehet. Annak rendje és módja szerint szépen összeszámolják a szavazatokat, majd megküldik azt az Országos Választási Irodának. Ha ez így történne, akkor nem történt volna meg az, ami megtörtént, hogy mindenki tudta az eredményt, csak az OVI nem. De nem így történt. Mégpedig azért nem, mert a pártok delegáltjai az eredményt nyilván megküldték a pártközpontba is. Az, hogy kikerültek az eredmények, az a pártok felelőssége.

Ezek szerint az alternatív szavazatösszesítő rendszerek teljesen rendben vannak? Ha a választások a normális mederben folynak, akkor nincs vele semmi gond. De ahogy porszem kerül a gépezetbe, abban a pillanatban káros lehet.