Csontváz kerestetik

Nem volt szándékomban minősíteni az új kormányt, mert úgy gondolom, hogy meg kell adni az esélyt a bizonyításra. Csak megint úgy néz ki az egész, mint ha hülyének néznének és megint valami lényeges dologról próbálnák elterelni a figyelmet. Ilyenből pedig már láttunk eleget.

Ami kiverte nálam a biztosítékot, az a Varga Mihály féle csontvázfeltáró bizottság. Valahogy még nem sikerült rájönni a lényegére. Odáig tiszta, hogy az elszámoltatás szerepelt a tervek között, de ez nem az, amire sokan gondoltak és vágytak. Az egyetlen logikus magyarázat az lehet, hogy lehetőségeket, illetve határokat keresnek, ameddig elmehetnek. Bár ez elég furcsa, mert évekig azt hallottuk, hogy csőd közelben van az ország. Egy ilyen helyzetben nem sok lehetőség van. Stabil gazdasági környezetet kell kialakítani. Márpedig tudjuk, hogy az előző kormány szavahihetetlen, tehát célszerű a legrosszabbra készülni. Ennek megfelelően nem okozhat meglepetést, ha nem olyan a gazdasági helyzet, amilyennek mondják.

Az egyik lehetőség az lehet, hogy az előre meglebegtetett magasabb hiányt szeretnék igazolni, hogy nincs más választás. Nyilván az is igaz ilyenkor, hogy az esetleges szerkezeti átalakításoknak nagyobb lesz a társadalmi elfogadottsága, ha kvázi tényszerűen lehet rákenni valakire.

De sajnos az egész csak időhúzásnak tűnik. Van egy parlament által elfogadott kormányprogram. Ne akarja senki bemagyarázni, hogy mindez úgy készült, hogy nem voltak meg a tényszerű adatok az intézkedések kidolgozásához. Ja persze. Hisz a kormányprogram nem tartalmaz konkrétumokat. Általánosságról beszél, hogy mit kellene csinálni. Sajnos az eszközökről nem tudni semmit.

Sajnálom, hogy az új kormány már az elején kezdi elveszíteni a bizalmat, köszönhetően a sok látszatintézkedésnek. Ha tényleg annyira rossz lenne a helyzet, akkor lennének itt fontosabb feladatok is, mint amit eddig láttunk.