Miért lesz szar nekünk?

Olvasva a híreket, egyre jobban arra gondoltam közben, hogy nem biztos, hogy jól járunk a kormány tervezett változtatásaival. Ami elsőre feltűnt, hogy az önkormányzati választások közeledtével nem hallatszanak konkrét, az egész országot érintő ígéretek. Ez persze nem is lenne akkor baj, hiszen az önkormányzati választás a helyi ügyekről szól. A problémát ott látom, hogy a rendes ügymenethez képest is csúsznak bizonyos bejelentések.

Az első, ami megütötte a fülemet, hogy rekord rövid idő jut a költségvetés benyújtására és megvitatására. Ezt lehet magyarázni azzal, hogy olyan szinten lesz előkészítve az egész, és akkora lesz a parlamenti támogatottsága, hogy teljesen felesleges olyan sok időt hagyni a megvitatására és elfogadására.

A második dolog a jövő évi adószabályokkal kapcsolatos. A sokadik verziót halljuk, hogy mikortól, hány százalék lesz pl. a személyi jövedelemadó, de konkrétumokból még kevés hangzott el. Pedig mondjuk a könyvelőknek is fel kell készülni az új szabályokra. A legújabb következtetések arról szólnak, hogy az átlag alatt keresőket és a gyermekteleneket érintheti rosszul az új törvény. Köszi, pont beleesek.

De térjünk vissza az elejére. Ha annyira kedvezően érintenék az intézkedések a szavazó néptömeget, akkor miért nem lehet nyilvánosságra hozni, hogy mi várható. Hiszen ezzel még több szavazatot lehetne megnyerni. Azt hiszem a megoldás az ellenkezőjében keresendő. Azért nem hozzák nyilvánosságra, mert nem akarnak szavazatokat veszíteni. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy annyira nem lesz jó nekünk.