Nyugdíj, te drága, oly sokat érsz

A héten elérte a Fideszt éltető kommentek száma a minimumot. Tavasz óta elég sokáig tartották magukat a hívek, védték a védeni valót, de az utóbbi hetekben fokozatosan csökkent a kedv. Vagy a védeni való. De az is lehet, hogy egy ember védelmező képessége állandó és most a kormány átlépett egy olyan határt, amikor a szavazók már magukat kezdik védeni a kormánnyal szemben. Illetve azt a pénzt védik, amit a saját maguk boldogulására tesznek félre. A saját tulajdonukat!

Miért mondom azt, hogy saját tulajdon? Nemrég kijött egy közlemény, miszerint a kormány vizsgálni fogja, hogy a magánnyugdíj pénztárak milyen pénzből fognak kampányolni, mert meg szeretnék gátolni, hogy a tagok tulajdonát elköltsék marketingre. Ezzel nem tett mást a kormány, mint azt, hogy elismerte, a nyugdíjpénztáraknál lévő pénz a tagok tulajdona. Ezek után kicsit furcsának hat, hogy most ezt a pénzt be akarják vonni a költségvetésbe. Ha megmaradna az egyéni számlás rendszer és a kedvezmények, magyarul csak az alap kezelője változna meg, akkor megérthető lenne a döntés. De nem erről van szó, hanem arról, hogy a megszerzett pénzt teljesen más célokra fordítják. Az egyetlen biztos dolog, hogy az elkövetkező időkben nyugdíjba menők nem ebből a pénzből fogják kapni a nyugdíjukat (segélyüket?).

A magánynyugdíjak államosításával egy nagyon fontos probléma van. Nem oldja meg az eredeti problémát, ami miatt létrehozták a pénztárakat. Annak idején az volt a kiváltó ok, hogy - a magyar történelemben a ritka események közé sorolható módon - a kormány előre gondolkodott évtizedes távlatban. Már akkor látni lehetett, hogy 2013-ban drasztikusan nőni fog a nyugdíjba vonulók száma (ők a Ratkó-korszak gyermekei), és egyszerűen nem lesz annyi aktív munkavállaló, akinek a befizetéseiből fedezni lehet a nyugdíj igényt. Ez volt az egyik oka a kötelező jellegre. A másik pedig, hogy ennek a korszaknak a gyermekei kb. 6-8 évvel korábban kezdtek dolgozni. Tehát 30 év múlva ugyanilyen problémák lesznek!

Tehát el lehet venni a pénzt, de nem lesz több járulékfizető a rendszerben!

Az igazán szomorú az, ahogyan a pénzt fel kívánják használni. Hiány- és adósság csökkentésre ezt a pénzt felhasználni bűn. Ideiglenes megoldás, mert nem akadályozza meg a hiány és ezzel együtt az adósság újratermelődését. Ahhoz szerkezeti reformokra lenne szükség. Ráadásul a jövőre vonatkozóan pont hiánynövelő hatása van, ugyanis ha a pénzt elköltik, akkor nem lesz miből fizetni a megnövekedett inaktív korú nyugdíját. Csak a költségvetésből lehetne, arról pedig látjuk, hogy most is hiányt termel.

A kérdés, hogy akkor ebből az iszonyú mennyiségű pénzből lehet-e erősíteni a gazdaságot. Előre bocsájtom, hogy nem vagyok közgazdász, csak a saját véleményemet írom le! Ha adósságot csökkent a kormány a pénzből, az egyetlen dologra jó: javítja az ország adósság besorolását. A kérdés, hogy mi lesz a tőzsdével, cégekkel? A tőzsde az a piac, ahol a cégek és a befektetők egymásra találnak. Ha részvényeket vesznek, akkor azzal pénzt adnak a cégnek, amivel majd fejlesztéseket tud végrehajtani, tehát növekedni tud. Ilyen hatást lehet elérni, ha magánnyugdíj pénztárak a befizetett járulékot részvény portfólióba fekteti. Tehát az, ha magyar cégek részvényeit vásárolják, az végső soron a magyar gazdaságot erősíti. Ha viszont az eddig befizetett járulékokat államosítják és adósságot fizetnek belőle, akkor ez azt eredményezi, hogy el kell adni a részvényeket, ami a részvények árának zuhanásához vezet. Ezt akárhogy nézzük, tőkeelvonás a cégektől, tehát gyengül a gazdaság. A másik megoldás, hogy az államadósságot közvetlenül a részvényekkel fizetik ki, ami azt jelenti, hogy magyar cégek kerülhetnek külföldi tulajdonba.

És van még egy dolog. A magánnyugdíjak portfóliói nem csak részvényekből állnak, hanem állampapírokból is. Így valóban csökkenthető az adósság, hiszen ha az állampapírokat erőszakkal visszavesszük a "hitelezőtől", akkor azt később már nem kell visszafizetni. De mi lesz később? Az elkövetkező években szűkül azok köre, akik az ország költségvetési hiányát finanszírozni tudják, mivel a kiesnek a pénztárak. Az elméletek szerint minél kevesebben hajlandóak hitelezni, annál drágább a hitel. Ez pedig az állampapírok hozamának növekedését eredményezheti. Ami végső soron adósság növekedést jelent!

A legszomorúbb mégis az, hogy senkit nem kérdeztek meg arról, hogy a rendszer átalakításához van-e valamilyen javaslata.