Média: törv.védve

Bármi is volt az új médiatörvény eredeti célja, érdekes helyzetet teremtett. Két oldalról közelíteném meg a dolgot. Az egyik oldal tartalom gyártók és a külföldi vélemény formáló lapok. A másik oldal pedig maga a médiahatóság, illetve az ott dolgozók.

Kezdjük az utóbbival. Képzeljünk el egy hivatalt, amelyben a köz szolgálatában álló emberek dolgoznak nem kevés bérért. Van nekik egy munkaköri leírásuk, amiben az szerepel, hogy folyamatosan kövessék nyomon a hazai sajtót, és indítsanak eljárást, ha olyat tapasztalnak, ami a törvény szövegével nem egyeztethető össze. Persze fogadnak ők külső forrásból is tippeket, hogy mire érdemes ránézni. Na de miben mérhet ezeknek az embereknek a teljesítménye? Természetesen abban, hogy hány ügyet indítottak el. Illetve abban is mérhető, hogy mekkora összegű bírságot osztottak ki. Mit tehet tehát az a dolgozó, aki esetleg félti a jól jövedelmező állását? Jómunkás emberhez mérten, pusztán bevételmaximalizálási céllal (mégsem írhatom, hogy profitmaximalizálás, hiszen állami hatóságról beszélünk :) ) folyamatosan indítja az eljárásokat, sokszor akár ingoványos területekbe is belefutva.

Na és akkor nézzük a másik oldalt. Itt állnak azok, akik már tervezet szintjén is kételkedve fogadták az elképzelést, és törvényerőre emelkedve jó hangosan kiáltották a világba, hogy most aztán mindennek vége. Megadva ezzel az alaphangot a törvény alkalmazásához. Természetesen nem várható el, egy nem 100%-os támogatottságú államban, hogy ne legyenek kritikák. A kritika fontos, a kritika jó! Az a nem mindegy, hogy ezt a kritikát a kapó fél miként fogja kezelni. Márpedig az eddigi kritikusok mind árgus szemmel fogják figyelni, hogy mikor látják igazoltnak a félelmüket. És ne legyenek kétségeink, a külföldi sajtó is lecsap, ha neki nem tetszőt tapasztal. Főleg 2011 első felében, a magyar EU elnökség ideje alatt. Ez lesz az a vízválasztó időszak, amikor kiderül, hogy a félelmek mennyire voltak megalapozottak, illetve a kormány bebizonyíthatja, hogy nincs alapja a félelemnek.

Az, hogy utána mi lesz, ha majd kikerülünk a fókuszból, az már más kérdés. Ami biztos, hogy senki sem szeretne olyan címekkel találkozni, hogy "A médiatörvényre hivatkozva lábbal tiporják az európai eszéket".

Címkék: média törvény