Késő, bánat

Nem akartam ilyen dologról írni, mert már eléggé elcsépelt, hogy késnek a vonatok, de ismét sikerült olyat produkálni, ami mellett ebben a sztrájkkal fenyegetett időkben nem lehet szó nélkül elmenni.

A történet 2008 december 9-én este kezdődik, amikor jómunkás emberhez mérten siettem a nyugatiból 19:05-kor induló zónázó vonathoz. Siettem, de minek, mert vonat az nem volt. Az 5. vágányról kellett volna indulnia, csak éppen nem állt ott semmi. Közben bejött egy szerelvény a 4. vágányra, amely 19:10-kor személyként ment volna Vácra. Szinte láttam az emberek fejében a csikorgó fogaskerekeket, ahogy azon gondolkodnak, hogy mit tegyenek. Az A terv az lehetett, hogy elmennek a személlyel Vácig, onnan megoldják valahogy, a B terv pedig az, hogy kockáztatnak és várnak a bizonytalanra. Volt néhány A típusos versenyző, de a többség a "kockázat nélkül nincs siker" elvet alkalmazva várt tovább némán, átfagyva. 19:10-kor elindult a személy vonat. 19:12-kor bemondta a hangosbemondó, hogy a "menetrend szerint 19:05-kor Szobig közlekedő zónázó vonat késéssel indul". Hát bazdmeg, ha nem mondod, hülyén halunk meg. Már a bakonyban élő rokonok is tudták, hogy késik a vonat. Egyébként ez egy tipikus példája az utastájékoztatásnak. Mindent elmondtak, csak azt nem, hogy honnan és mikor indul a vonat. Gondolom azért, mert lövésük sem volt róla. Ami elég elszomorító! Végre begurult egy szerelvény és 20 perc késéssel sikerült elindulni.

Ami ilyenkor a legszebb szokott lenni, az az, hogy a kaller végigsétál a vonat mellett a kis nyomtatványával és felírja a vagonok számát. Szerintem összeültek egy agymenésre a vasutasok és összeötletelték, hogy hogyan lehetne ezt felgyorsítani. A megoldás az lett, hogy kevesebb kocsit kell indítani, így gyorsabban a végére lehet értni. Nem tudom megérteni, hogy a kocsik száma miért nincs felírva a mozdonyvezetőnek. Hetek óta ugyanaz az összeállítás van némely vonatnál. Nem lehetne, hogy ne az utast szívassuk még azzal is, hogy erre kell várni?

A történet folytatása 2008. december 10. Meglepő módon ismét nagy sietség a 19:05-ös zónázóhoz. Már akkor gyanút fogtam, hogy itt megint nem lesz egy tiszta menet a dolog, amikor megláttam, hogy fullra tele van a vonat. És igen. Valami vonat megint kimaradhatott, és a zónázó személyként közlekedett. Hát gratulálok.

Az egyetlen pozitívum a dologban, hogy ilyenkor nem jön kalauz, így nagy esély van a bliccelésre. Bár ez a bérleteseket nem nyugtatja meg. Aki pedig naponta vesz jegyet, azt nem ösztönzi arra, hogy ő is bérletes legyen, mert olyan sűrűn fordul elő rendkívüli esemény, hogy megéri a kivárásra játszani.

Üzzenném a sztrájkolni készülőknek, hogy semmi okuk rá!

Címkék: máv vasút bazdmeg