A 13. hónap

Mágikus szám, mágikus tartalommal és többféle megközelítéssel. A 13. havi illetményekről mindenkinek más jut az eszébe. Attól függően, hogy az ismeretségi körben van-e érintett. A manapság leggyakrabban előkerülő téma a 13. havi fizetés a közszférában és 13. havi nyugdíj. Rengeteg nyitott kérdés merül föl ezekkel kapcsolatban. Az egyik, hogy miért mindig ezek vannak terítéken? Nyilván azért, mert ezek kifizetés a központi költségvetésből történik. A versenyszférában is előfordulnak 13.havi juttatások valamilyen formában, de az senkinek a szemét nem szúrja, mert az nem a nagy közösből kerül kifizetésre.

Elsőként nézzük a közszférát. Itt ugye nem arról van szó, hogy jutalmat osztogatnának. Bizonyos elméletek szerint ez a pénz azért jár, mert réges-régen valamikor heti elszámolásban kaptak fizetést a köz szolgái. Amikor áttértek a havi elszámolásra, akkor úgy határoztak, hogy négy havi bér felel meg az egy havi illetménynek. De mivel vannak olyan hónapok, amik öt hetesek, így az ezekből fennálló maradékot összesítették, és 13. havi fizetésnek keresztelték. Ha ez így van, akkor teljesen korrekt megoldásnak tűnik a dolog. A hibát akkor követték el, amikor nem építették bele a 13. havi fizetést a 12 hónapba. Ezzel elejét vethették volna annak, hogy mindenki negatív felhangokkal szóljon a 13. havi illetményről.

Másodikként itt van a 13.havi nyugdíj. Ennél persze nem lehet logikus érvekkel alátámasztani, a jogosságát, mivel ez egy ajándék. Bizonyos nézőpontból pedig fizetség a nyugdíjasok szavazatiért. Tehát úgy is fogalmazhatunk, hogy korrupciós pénz. Persze aki kapja, az úgy gondolja, hogy ez jár neki, mint ha mindig is kapták volna. De sajnos nem ez nem így van. Meg kell jegyeznem, hogy van olyan nyugdíjas ismerősöm, aki azt mondja, hogy inkább vegyék el ezt a pénzt, mint hogy mindig, mindenhol azt kelljen hallgatni, hogy a nyugdíjasok így, meg úgy. Azt is megértem, hogy sokan ragaszkodnak hozzá, mivel mégis csak ingyen pénzről van szó. Elméletileg ingyen pénzről. Persze ez nekünk nagyon sokba kerül.

Tehát adott két vitatott juttatás, amivel egy gazdasági válság idején foglalkozni kell. És a mi politikai elitünk mit csinál? Kiválasztja a legrosszabb megoldást. Akinek járna, attól elveszi, akinek pedig nem járna, annak ad. Vagy csak én vagyok rosszul bekötve.