A bank mindent visz

A hétvégén volt egy televíziós műsor, amelyben azt boncolgatták, hogy mi lehet annak az oka, hogy egyre több hitel dől be, főleg lakáshitel, aminek az egyik legsúlyosabb következménye, hogy elárverezik az ember feje fölül a házat/lakást. A műsor vendége volt az OTP Bank vezérigazgató helyettese, aki magyarázta a bizonyítványt. Azzal érvelt, hogy a bankoknak nem csak a hitelesek az ügyfelei, hanem a betétesek és a részvényesek is. És hogy hiába 9,5% a jegybanki alapkamat, ha az állampapírok 13% körül gyarapodnak, akkor nekik fel kell venni a versenyt. Tehát nem csak a forint gyengülése miatti árfolyamkülömbözet növeli a törlesztőrészleteket, hanem az is, hogy valakinek meg kell fizetni a betéteseknek adott magasabb kamatot. Ez egy nagyon steril álláspont, csak van vele egy aprócska baj. Úgy rémlik, hogy mint ha a válság éppen a bankoktól indult volna. Sebaj, ha elbasszuk, majd a hitelesek kifizetik.

Érdekes, hogy az nem tűnik fel a bankoknak, hogy mekkor a a saját felelősségük. Ha a BAR listát ténylegesen komolyan veszik és nem csak arra használják, hogy drágábban lehessen hitelt kihelyezni, akkor sokkal enyhébb következményekkel járt volna a válság. Persze csak a lakossági szegmensben. De mivel a fogyasztás a lakosság részéről történik, így áttételesen a gazdaságra is hatással van. Ha tényleg mertek volna nemet mondani a hitelkérelemnél, amikor szemmel láthatóan nem volt megfelelő fedezet, akkor most kisebb lenne a baj. 

Értem én, hogy egy bank profitorientált szervezet, de nem hinném, hogy mindent le lehet nyomni az emberek torkán. A válság nagy lehetőség arra, hogy az emberek ne a szomszédnak vegyenek autót, vagy ne a haveroknak vegyen százezres mobilokat, hanem végre ténylegesen a valós igények alapján fogyasszanak. Az pedig érdekes lesz, ha drasztikusan visszaesik a hitelfelvétel és a bankok hirtelen nem fognak rendelkezni forrásokkal arra, hogy a betéteseket kifizessék. Akkor mit csinálnak? Még nagyobb terheket raknak a hitellel már rendelkezőkre? Mert valakinek ki kell fizetni a számlát. Két lehetőség van. Vagy egyre többen bedőlnek, ezzel évekre visszavetve a hitelfelvételi kedvet, vagy pedig engednek a bankok a nyomásnak és csökkentik a hitelesekre rakódó terheket.

Hölgyeim és Úraim! Kérem tegyék meg tétjeiket!