Ki lesz a révész?

Egyre többen érzik úgy, hogy a jelenlegi kormány nem rúg labdába a következő országgyűlési választásokon. Ebből következik, hogy egyre többen érzik úgy, hogy majd ők igen. Amit viszont szeretnek hangoztatni, hogy CSAK olyan alakulat jöhet szóba, aki mögött széles társadalmi támogatás van. És ettől kezdve meg van lőve az egyész. Azért jutottunk idáig, mert az eddigi kormányok olyan intézkedéseket hoztak, amik a számukra fontos szavazói bázisnak kedvező volt. Most akkor mindenki belegondolhat, hogy a széles támogatás mennyire oldja meg az ország bajait.

Ha visszagondolunk egy évvel ezelőttre, akkor pontos képet kapunk arról, hogy mennyire képes a társadalom támogatni olyan intézkedéseket, amelyek a saját érdekeit negatívan érintik (Tudom, hogy az nem arról szolt, hanem Gyurcsány népszerűségéről, de ebből is látszik, hogy mennyire érdekli az embereket a lényeg).

Szóval ki lesz az a politikai erő, aki ha elmondja, hogy milyen programja van, széles tömegeket tud maga mögé állítani? Vagy tényleg nincs más megoldás, mint a szakértői kormány? De hogy kerül pozícióba egy ilyen társulat? Ha a választások után az új kormány úgy dönt, hogy az irányítást rábízza egy szakértői kormányra, akkor az milyen reakciót vált majd ki a szavazókból? Vajon nem érzik majd magukat becsapva? Mert a győzelemhez szükség van egy széles réteg számára elfogadható programra. És ma a széles réteget nem azok képviselik, akik támogatnának egy komplex reformprogramot, hanem azok, akik a jelenlegi struktúrának a haszonélvezői. Húzzanak bármelyik oldalhoz is. Persze lehet jönni azzal, hogy azért van szükség szakértői kormányra, mert nem gondolták azt, hogy milyen helyzetben van az ország, de ez már nem lesz őszinte kifogás. Amikor napi szinten emlegetnek államcsődöt, akkor nincsenek tisztában az ország állapotával?

Csak abban tudok reménykedni, hogy a megoldás minél hamarabb érkezik és nem vesztegetünk el még több időt mindenféle próbálgatásra, meg maszatolgatásra!