Átírás

Az élmény elég friss. Ma hallottam a Híradóban.

A hír a következő:

"Tömegesen íratják át az EVÁ-zó cégek az autóikat magánszemélyek nevére, mert február óta nekik is kell a kocsik után adót fizetni. Körülbelül 10 ezer céget érint a változás. Az átírás hetvenezer forintba kerül, de az adó még a kisebb autóknál is magasabb lenne évente, tehát megéri. Az adót először áprilisban kell majd befizetni, azt mondják, akkor még többen íratják majd saját nevükre a cégautókat. "

Nem mondom, hogy egyetértek az adóztatás mértékével, de az sem normális, hogy mindenki céges autóval járjon. Viszont van egy kis gond a hírben szereplő megoldással. Ugyanis ha csak simán átírják a használóra az autót, akkor hirtelen esélyessé válik egy vagyonosodási vizsgálat, ahol nagy valószínűséggel nem tud elszámolni, hogy miből vette az autót. Ha pedig papíron ki is fizeti az árat a delikvens, akkor az bevételként jelentkezik a vállalkozásban, ami szintén adóköteles.

Tehát kérdés elég sok van a művelettel kapcsolatban, de bízom a magyar válalkozók leleményességében, mert így is mindent elkövettek, hogy csak minimálisan kelljen hozzájárulni a közöshöz.