Legitimitás

Körvonalazódni látszik, hogy a  parlamenti többségnek sikerült megegyezni a miniszterelnök jelölt személyében. Bajnai Gordon lett az a személy, aki mögé az MSZP és az SZDSZ is fel tud sorakozni. Az MDF még kivár, de ha Bokros programja elfogadható a számukra, akkor Bajnai programjának néhány elemét is fogják majd támogatni. A Fidesz ismét felrakta a régi lemezt. Most éppen Navracsis Tibor énekelte meg a "Nem legitim" című számot. Ez viszont elég messze van az igazságtól.

 

legitim:törvényes, törvényszerű, jogos, igazságos

A miniszterelnök megválasztása és a kormányprogram elfogadása: A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz, a képviselők többségének szavazatával. A már megválasztott miniszterelnök határozza meg a kormány személyi összetételét: az Alkotmány szerint a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel.

Mert az elég nagy tévedés, hogy egy miniszterelnök legitimást csak választás útján szerezhet. Aki nem ért egyet, az tegye fel a kezét, ha találkozott már olyan szavazólappal, amin miniszterelnökre kellett szavazni. Mert bármilyen hihetetlen, azon csak országgyűlési képviselők és pártok nevei vannak. Legitimitást az a miniszterelnök szerez, aki mögött van parlamenti többség. Választások után a köztársasági elnök azt a pártok által megnevezett jelöltet bízza meg kormányalakítással, aki mögött feltételezhető a többség. Ez nem feltétlenül a győztes párt! Tehát azzal jönni, hogy nem legitim, az szerintem nem más, mint hangulatkeltés. Az pedig sosem jó.