Pénzügyi kultúra

A múlt heti "Házon kívül" adásában ismét terítékre került a Provident. Elég érdekes az, amikor egy pénzügyi szolgáltató magyarázkodik a tevékenysége, és a hozzá kapcsolódó díjakkal kapcsolatban. A műsorban (http://www.rtlhirek.hu/video/45442) az ügyeletes bohóc szerepét Karsai "igazságosztó" József MSZP-s parlamenti képviselő játszotta. Amit a műsorban bemutattak a részéről az egyszerre volt dráma, komédia és nem mellesleg felbújtás. De ne is vele foglalkozzunk, mert az ember elszomorodik, hogy kik kerülhetnek be a parlamentbe.

Ami megfogott a műsorban, az a 40. másodpercben hallható, arra a kérdésre, hogy kiszámolták-e, hogy tudják-e fozetni a részleteket. A válasz meglepő volt: "... ha adnak, fogadd el, ha ütnek, szaladj el ..." Ez pedig elég durva. Fingja nincs, hogy tudja-e fizetni, de ha odaadják, akkor nem ellenkezik. A kérdés persze az, hogy mire kellhetett a kölcsön. Azt mondják, a Provident olyan embereknek ad kölcsönt, akiknek más nem ad. Talán nem véletlen. Ha hitelképes lenne, akkor biztosan kapna. De tegyük fel, hogy nem érdekli a szolgáltatót. Ha valaki fogyasztási cikket (mikró, dvd lejátszó stb.) vesz, akkor legyen benne annyi, hogy gyűjt rá egy kicsit. Nem lehet az olyan sürgős. Persze ha tényleg arról szól a dolog, hogy a számlát kell kifizetni, akkor még elszomorítóbb a helyzet. Mert az szép dolog, hogy most kölcsönből kifizetik a számlát, de a következő hónapban a számla mellett már a törlesztő részlet is ott lesz. És akkor kihez fordulnak? Tényleg nem marad más, mint az uzsorás.

Az egész pénzügyi kultúra egy nagy moslék. És erre még a bankok és pénzügyi szolgáltatók is rátesznek egy lapáttal. A szociális háló pedig nem jól szűri a moslékot!