A program

Kiderült, hogy a Fidesznek van programja. Ez pedig örömteli hír, hiszen eddig nem nagyon hallottunk róla. De most egy elejtett mondatvól kiderült, hogy mégis van:

"A Fidesz és az SZDSZ vezetői a Reformszövetség tagjaival tárgyaltak csütörtökön, a két párt teljesen ellentétesen értékelte a javaslatcsomagot. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a megbeszélés után azt mondta, pártja programjába semennyire nem illeszkednek a Reformszövetség javaslatai; más dimenzióban kell megfogalmazni egy következő kormány teendőit."

Tehát úgy néz ki, hogy megtörtént a programalkotás, felkészültek a kormányzásra, indulhat a menet. Amit eddig tudtunk, az az, hogy adót kell csökkenteni. Ennek személy szerint nagyon örülnék. Bár van egy kissé kényes része a dolognak. Történetesen az, hogy a kiesést a költségvetésből pótolni kell. Mivel adócsökkentésről van szó, és Gyurcsány már kijátszotta az adóátrendezés kártyát - ezzel kisajátítva a fogalmat -, nem marad más hátra, mint hogy a kiadási oldalon történjen változás. Tételezzük fel, hogy meg kívánják őrizni a költségvetés egyensúlyát. Mivel folyamatosan azt halljuk, hogy a költségvetés el van szállva, plusz még az adócsökkentés, így alsó hangon is sok száz milliárd forint kiadáscsökkentésre van szükség. De honnan?

  • Egészségügy: A Fidesz szerint még több pénz kellene az egészségügybe. Ha nem a költségvetésből lesz több pénz, akkor az egészségügyet igénybe vevőknek kell bele tenni. Lehet, hogy pl. vizitdíj? Privatizáció?
  • Oktatás: Mindenki tudja, hogy kevés a pénz az oktatásban. A felsőoktatás az, ahol lehet bevonni külső tőkét kutatások révén, de az alap és közép szintű oktatásban ez nem megoldható. Persze lehet hatékonyabbá tenni, összevonni iskolákat, vagy esetleg bezárni intézményeket.
  • Nyugdíjrendszer: Itt több lehetőség van. A 13. havi nyugdíj megszüntetése, korkedvezményes nyugdíjba vonulás korlátozása, rokkantnyugdíj szigorítása stb. Az egyetlen baj, hogy mindegyik széles szavazóbázist érint.
  • Szociális juttatások: Segélyezés szigorítása, családi adókedvezmények és jutatások átalakítása.
  • Önkormányzati rendszer: Néhány éve már volt próbálkozás a regionális önkormányzati rendszer kialakítására, de pont a Fidesz volt az, aki megakadályozta a 2/3-os törvény elfogadását. Nem mellesleg az önkormányzatok többségében az ő embereik ülnek.
  • Államigazgatás: ebben van a legtöbb lehetőség, mert egy kormányváltás után menetrend szerint jön a teljes állománycsere. Ehhez pedig előre készen kell lenni egy új struktúrának. A kérdés csak az, hogy mihz fog kezdeni az a sok ember, aki nem ért máshoz, mint az államigazgatáshoz?

Csak néhány terület van érintve, de jól látszik, hogy nem egyszerű dolog százmilliárdokat, ne adj isten ezer milliárdos megtakarítást elérni úgy, hogy ne legyen jelentős mértékű az elégedetlenkedők köre. Így persze nem csoda, hogy a program titkos, mert aki 2/3-os többségre hajt, az nem engedheti meg magának azt, hogy akár néhány százalékot is elveszítsen. De van egy hátulütője a dolognak. Hány százalékot lehet úgy elveszíteni, hogy titkolják a programot? Mára odáig jutottunk, hogy átlátszó, demagóg szövegekkel nem lehet meggyőzni az embereket. Ha mégis, akkor csak egy klasszikust tudok idézni: "El lehet innen menni".

Címkék: fidesz program