Élet, vagy halál?

Most, hogy aludtunk egyet a hírre, van lehetőség higgadtan értékelni az MDF lépését. Bennem is sok mindent elindított. Ha az MDF népszerűségét (vagy inkább népszerűtlenségét) nézzük, akkor érthető a menekülési útvonal keresése. A jelenlegi közvélemény kutatási adatok alapján nincs sok esélye a pártnak arra, hogy nemhogy kormányzati tényező, de egyáltalán parlamenti szereplő legyen egy következő választáskor. A kérdés csak az, hogy ez a pár százalék mennyire hű a párthoz, de ez mindegy is. Ahhoz, hogy számukra sikeres legyen egy választás, ettől több támogatót kell találni. Akkor viszont már belefér némi veszteség is. Újra kell pozícionálni a pártot! Ez a feladat.

De hol lehet potenciális szavazókat találni? Ha nagy halmazokban gondolkodunk, akkor két csoportot tudunk megkülömböztetni. Az egyikben vannak azok, akik költségvetés haszonélvezői (nyugdíjasok, segélyezettek stb.), a másikban pedig azok, akik a költségvetés befizetői. Nyilván az első csoportban nem sok keresni való van, mert ők azok, akik minden kiváltsághoz ragaszkodnak. A másik csoport érdekesebb. Ott már lehet keresni való. Abban a csoportban sok az olyan ember, akik eddig a két nagy pártot támogatták, de már elegük van abból, hogy mindig csak igézgetik a változásokat, de konkrét lépések, vagy programok még nem születtek. És itt nem csak az MSZP hunyó, hanem a FIDESZ is. Onnan sem lehet sok konkrétumot hallani. Ez pedig bele illik az MDF képébe. Legyen egy olyan személy és program, ami a köztudatban feszültséget okoz és sokakat gondolkodásra serkent. Ez viszont bejött, mert mindenki erről beszél. Sokan csak azt látják, hogy van egy kemény, de létező program, és mellette egy olyan ember, akiről el is hiszik, hogy végrehajtja. A mérleg másik serpenyőjében pedig a semmi. Kíváncsi vagyok, hogy hány százalék van, akit már nem érdekel a duma, és úgy gondolja, hogy Bokros programja az, amit támogatni kíván.

De még mindig nem tudjuk, hogy az MDF-nél mennyi időre terveznek. Jövő tavaszra még beérhet a dolog, de ez a konstruktív bizalmatlanság kockázatos. Olyanoknak kellene mögé állni, akiknek nem érdekük. Még a végén a Fidesznek lesz igaza, hogy a népnek kell dönteni. Csak sajnos a többség nem akarja a változást. Ahhoz elég, hogy az MDF-et megmentse, de többséget nem tud teremteni. Ez pedig ...

Címkék: mdf bokros