All in Feri

Már azt hittem, hogy a hétvége legnagyobb meglepetése az lesz, hogy kisüt a nap, de erre jött a mi Ferencünk és felülírt mindent. Persze ezt is sokan félreértették, mert mindenhol az jelent meg, hogy lemondott. Pedig erről szó sincs. Amit tett, az az, hogy az általa vezetett pártnak megadta a lehetőséget arra, hogy két hét múlva leváltsa. Az indok az volt, hogy reggel a borotválkozó tükörbe nézve már nem az a Ferenc nézett vissza, aki megfelelő támogatással a háta mögött képes ellenállni a válságnak.

Azért be kell vallani, Gyurcsány rendkívül tehetséges ember. Sikeresen vezeti a válallkozásait és ez alapján miniszterelnöknek is megfelelőnek kellene lennie. Az egyetlen apró probléma, hogy az ország nem úgy működik, mint egy vállalat. Itt minden változáshoz törvényt kell elfogadni, illetve elfogadtatni. Ha nincs többség, akkor nincs az a miniszterelnök, aki képes lenne véghezvinni a változásokat.

És akkor itt térjünk vissza a szombati eseményekhez. Ha az elkövetkező két hétben valamilyen véletlen folytán sikerül találni egy új miniszterelnököt, akkor még mindig kérdés, hogy miként lesz meg számára az a többség, ami ahhoz kell, hogy radikális változtatásokat hajtson végre. Mert ha létezik ilyen, akkor azt Gyurcsány is kihasználhatta volna. Ha pedig nincs, akkor jöhet bárki.

De mi lehet az oka a bejelentésnek? Egyértelmű, hogy a túlélés. És ha arra gondolnánk, hogy ez önzés Gyurcsány részéről, akkor tévedünk. Ez a párt számára is a túlélést jelenti. A túlélés sikere pedig a végkifejlettől függ. Ha sikerül találni egy új miniszterelnököt, aki véghez viszi a szükséges lépéseket, akkor az félig meddig az MSZP sikere is, ráadásul Gyurcsány sokak számára átértékelődik, hogy nem ő a legrosszabb, aki jöhet. Ha nem jön össze a mutatvány, és előrehozott választások lesznek, akkor biztos a Fidesz győzelme. Viszont akkor a Fidesznek kell lépni, ami azt jelenti, hogy neki kell kellemetlen lépéseket megtenni. És most nincs úgy lealapozva a gazdaság, mint 1998-ban. Ez az önkormányzati választásokon jöhet jól az MSZP-nek. És Gyurcsány számára ez az egyik legkedvezőbb változat. Mert mindenki arra számít, hogy 2014-ben még visszatérhet. Akkor, ha jövőre lesznek a választások. Egy előrehozott választás esetén ez a visszatérés már 1013-ban megtörténhet.

Szóval a Feri feltett mindent egy lapra azért, hogy az övéinek minél több egzisztenciát mentsem meg. Ez akár méltányolható is lenne, ha közben rólunk nem feledkeztek volna meg. És ha már itt tartunk, akkor a nagy cirkuszban tényleg lehetne csavarni egyet a dolgon. Én akkor szórakoznék a legjobban, ha a konstruktív bizalmatlansági indítványban Orbánt jelölnék miniszterelnöknek.

Mert ugye a Fidesz előrehozott választásokat akar. Ebben a helyzetben megnézném, hogy hogyan szavaznak. Ha nem szavazzák meg, akkor az elég nagy blama, ha viszont igen, akkor kiderül, hogy ők is tudnak támogatni egy ilyen indítványt. Ráadásul egy év múlva lennének a választások, feltehetően kiegyenlítettebb esélyekkel, mint ha most lenne. Ha már móka-kacagás, akkor élvezzük mi is.

Egy dolgot sajnálok csak. Hogy nem egy héttel korábban történt a dolog. Mennyire más színezete lett volna március 15-ének. Sok háborgó hirtelen nem is tudott volna mit kezdeni magával. De mi lesz ezután? Ki lesz az ellenség? Mert a válság idején egyetlen dolog volt biztos, mégpedig az, hogy Gyurcsány az ellenség. És most még ezt is elvette tőlünk. Tényleg Gyurcsány a hibás! :)