Ki szívat kit?

A kormány legújabb legideiglenesebb adócsomagja a hírek szerint csak maszatolás. De akkor mi értelme lehet? Az az egy biztos, hogy hosszú idő óta ez az intézkedés az egyetlen, ami tényleg azoknak kedvez, akik adót fizetnek a bérük után. Már ha a havi bruttó jövedelem meghaladja a 142000 forintot. Az már más kérdés, hogy miből lesz megteremtve a kieső adó fedezete.

És akkor itt tegyünk bele egy kis csavart a dologba. Eddig a Fidesztől csak azt hallottuk, hogy adót kell csökkenteni. A fedezetét ők sem mondták meg, de úgy látszik, hogy a térfélen ide-oda pattog a labda. Kérdés, hogy mi motiválja az adócsökkentést. Azt kevésbé tartom valószínűnek, hogy a Fidesz a folyamatos adócsökkentés emlegetésével rákényszeríteni a kormányt, hogy lépjen. Ez ugyanis sokak számára népszerű lehet, ami az MSZP-nek hozhat szavazatot. A kormány részéről teljesen más a kép. Ezzel a lépéssel kettős előnyhöz juthatnak. Az egyik az, hogy a részben kedvező hatása miatt faraghatnak a hátrányukból. A másik pedig az, hogy ha lecsökkentik az SZJA-t, akkor azzal jelentős mennyiségű szelet tudnak kifogni a Fidesz vitorlájából, hiszen ha ők kormányra kerülnek, akkor kisebb mozgásterük marad. Persze ezek mellett az intézkedések mellett még azért lesz lehetőség.

És újra fordítsunk egyet a dolgon. Ezeket az adótörvényeket meg is kell szavazni. Ha az ellenzék folytatja eddigi gyakorlatát és leszavazza a kormány javaslatát, akkor azt úgy lehet kommunikálni a népnek, hogy lám-lám a Fidesz az adócsökkentés ellen van. És ebben a pillanatban új vezérfonalat kell találni a kampányukhoz. Vagy nagyon sokat magyarázkodni.

A nagy kérdés már csak az, hogy a nagy szerkezeti átalakításoknak mikor fognak végre neki.