Ha a zene nem elég

Megdöbbentett a hír, hogy kedvenc rádiómmal gondok vannak. Történt ugyanis, hogy a Rise fm-et kötelezték a hatóságok a műsorszolgáltatás beszüntetésére. Az ok egyszerű. Tavaly megvásárolták a Rádió Infórum Kft-t, vele együtt pedig a budapesti 88.1-es frekvencia használati jogát is. De egy jogi manőver miatt a Rádió Infórum Kft visszakerült az eredti tulajdonosához, ezzel pedig a Rise fm elvesztette a sugárzási jogát az adott frekvencián.

Nem akarok belemenni jogi dolgokba, nem is nagyon érdekel, hogy kik hogyan csavargatják a szavakat. Azt sem gondolom, hogy ne férne el egymás mellett a két rádió (persze nem azonos frekvencián). Tovább megyek. El tudnám képzelni mind a kettőt akár országos sugárzású adónak is. Nem hiszem, hogy kereskedelmi vonalon csak a Danubius, a Juventus, vagy a Sláger rádió lehetne életképes. Ráadásul mindhárom adó nagyon közeli zenei kínálattal rendelkezik számomra. Nem is hallgatom őket.

Az egész frekvencia háborút nem értem. Volt idő, amikor az általam kedvelt regionális rádiók helyett szépen csendben megjelent a Mária rádió. Nem hinném, hogy akkora az érdeklődés, hogy 16 vételkörzetben is kaphatott frekvencia engedélyt. De ám legyen. Ahogy mondani szokták, majd a piac eldönti. De miért kell mindig a fiatalokhoz szóló adókat hátrányosan megkülönböztetni? Persze, ők majd úgy is letöltik maguknak azt a zenét, amit szeretnek. És ne csodálkozzunk, hogy terjednek a netes rádiók.

Attól félek, hogy a jogi viták miatt a Rise fm hátrányba kerülhet egy esetleges frekvencia pályázaton. Nem gondolnám, hogy szüksége lenne erre bárkinek is. Csak hát nyilván hosszú távú szerződések vannak a sponzorokkal, reklámozókkal és akár a rádió is tönkre mehet egy esetleges kártérítési perben. Szomorú lennék, ha így történne, mert tényleg egy szívemhez közeli rádióról van szó. 

Nekem elég lenne a zene is, nem kell hozzá a körítés. 

Címkék: média