Sínen van a sztrájk

Mi lehet a célja a sztrájknak? Elmélet az sok van. Íme az egyik. Ha a vasutasok fizetését felemelik 10 %-al, akkor valószínűleg magasabb szakszervezeti tagdíjat tudnak fizetni. Amennyiben arányos a fizetéssel. Ez persze nagyon jó lehet a szakszi vezéreknek. 

Miért nem lázadnak fel a vasutasok a szakszervezeti vezetők ellen, akik nem képesek hatékonyan képviselni az érdekeiket? Mert az elmúlt időszakban egy lépést sem sikerült előbbre jutni. Lassan kezdjük megszokni, hogy menetrend szerint jön a vasút leállása.

És mik a követelések?

  • Egyszeri 250k Ft. a CARGO eladásából, mert csak. Az ok, amit fel szoktak hozni, az az, hogy mások is kaptak privatizációs bevételekből. Nekik sem biztos, hogy járt volna, de legalább jutott. A MÁV-nál viszont nem is jár és nem is jut.
  • 10 %-os béremelés. Miért pont annyi? Mert szép kerek szám? Mert úgy néz ki, hogy az inflációhoz nem sok köze van.
  • Az új menetrend visszavonása. Csak kellett valami aktuális, mert különben unalmas lenne az első kettő. Persze azért biztosan lehet benne valami. Csak az indok volt furcsa. Nem azért parádéznak, mert az utasoknak problémás lehet. Nem. Azért, mert a vasutasok nem tudnak dolgozni járni rendesen. Nem érnek be 6-ra. Akkor legyen a műszak 7-7-ig. Nem olyan nehéz ez.

Érdekes, hogy mindenki érzi/érti a gazdasági válságot, csak valahogy a vasutasok nem. Tényleg annyira nehéz felfogni, hogy nem lehet többet költeni, mint amennyi van? De végül is mi az a pár milliárd, amit ők szeretnének?

Csak egy érdekes gondolat. A szakszervezet elvileg a munkaadóval szemben képviseli a dolgozók érdekeit. A munkáltató a MÁV. Ez idáig rendben van. A tulajdonos viszont az állam. Az állammal nem áll kapcsolatban a szakszervezet? Akkor milyen jogon követelik a 250000 Ft-ot?

Sokakban felmerül, hogy inkább örülnének annak, hogy van munkájuk. Miért lenne ez a legnagyobb gondjuk? Hallott valaki olyat, hogy megszűnne a MÁV, vagy bárkit el akarnának küldeni? Ez a legbiztosabb munkahely magyarországon. Az állam akkor is pumpálná bele az adófizetők milliárdjait, ha egyetlen utas sem lenne!


 

Címkék: máv sztrájk vasút